Zastosowanie drewna w kuchni

Kuchnia to pomieszczenie, w którym najczęściej możemy spotkać drewniane akcesoria oraz przyrządy. Nie tylko dlatego, ze są one solidne i mogą być długo wykorzystywane, ale również drewno może mieć kontakt z żywnością i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.


Jakie akcesoria kuchenne najczęściej są wykonywane z drewna? Przeważnie to wszelkiego rodzaju drewniane łyżki, łopatki, cedzaki, deski do krojenia cukiernice, pojemniki na sól i pieprz, a także inne sypkie, ale nie tylko produkty. W beczkach drewnianych przechowywane są również kapusta kiszona, ogórki lub produkty, które potrzebują szczelnego zamknięcia i zaciemnienia, by utrzymać swoją świeżość. Poza tym z drewna wykonywane są rękojeści sztućców, noży, widelców i łyżek, noży do krojenia, chochelek i innych przyrządów do sprawnego i wygodnego gotowania. Z drewna są wykonywane także uchwyty sitek, tarek oraz dziadków do orzechów czy wyciskarek. Poza tym drewniane są także niektóre naczynia np.: miski, talerze czy kubki. Poza tym z drewna można także zakupić chlebaki, pudełka herbaty itp. Można by tak wymieniać bez końca. Drewno stanowi świetny materiał na wykonywanie niemal każdej rzeczy przydanej w kuchni. Kiedy skompletujemy kilka takich elementów, świetnie one wyglądają i sprawiają, że staje się ona funkcjonalna oraz praktyczna.

Warto metalowe i plastikowe elementy zastąpić właśnie drewnianymi, ponieważ nie dość, że wyglądają estetycznie, to jeszcze znacznie dłużej można ich używać. Stanowią one ekologiczne akcesoria kuchenne dzięki którym codzienne gotowanie, przyrządzanie i podawanie jedzenia jest o wiele wygodniejsze, jak i odpowiednie. Nie należy zapominać, że przedmioty do kuchni to również ozdoby, wszelkie stojaki i podpórki. Poza tym zaleca się zakup do niej mebli z drewna, pięknych i solidnie wykonanych elementów wyposażenia.

źródło: CIB - Centrum Informacji Biznesowej

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)

Dodaj opinię

Ocena: